Läcksökning och kvantifiering av växthusgaser

ReSource ligger i framkant inom emissionskartläggning och miljöövervakning, med specialisering på läcksökning och kvantifiering av växthusgasutsläpp. Genom våra drönar-och markbaserade miljöundersökningar säkerställer vi noggrann insamling av direkta utsläppsdata, vilket möjliggör mer tillförlitliga klimatberäkningar av växthusgaser och koldioxidavtryck för miljöfarliga verksamheter.

Samarbeta med oss för att stärka er miljöexpertis inom läcksökning och kvantifiering av växthusgaser, och påskynda er utveckling mot era hållbarhetsmål, särskilt SDG 13: Klimatåtgärder.

Flyktiga och diffusa utsläpp från industrisektorer

Hur mäter man utsläpp av växthusgaser på anläggningsnivå?

ReSource har utvecklat en innovativ top-down mätmetod för att mäta och kartlägga gasutsläpp, tillämpbar inom industrier som olje- och gasproduktion, biogas och avfall. Genom att flyga i vindriktningen från potentiella utsläppskällor kan en drönare fånga tvärsnitt av gasplymer, vilka sedan analyseras med vår egenutvecklade programvara. Genom att kombinera dessa data med lokala vind- och vädermätningar kan vi ange pålitliga uppskattningar av de totala utsläppen och deras osäkerhetsintervall. Metodiken är tillämpbar för metan, koldioxid och lustgas.

Varför är det avgörande att ha tillförlitliga direkta mätningar av växthusgaser?
Mätning av utsläpp som läcker från en industrianläggning eller ventileras från en komponent i övertryck ger en direkt indikation på volymen av potentiellt förlorad produkt från en produktionsanläggning. Samtidigt ger det tydliga bevis på den utsläppta koldioxidekvivalenten, vilket möjliggör databaserade (ej schablonbaserade) beräkningar av Global Warming Potential (GWP) för en specifik anläggning eller komponent.

Denna information är avgörande för noggrann klimatkalkyler och transparent koldioxidrapportering i enlighet med nuvarande globala och europeiska regelverk inom energi-, gruv- och jordbrukssektorerna.

Hur jämför olika kvantifieringsmetoder?

Faktorbaserad Databaserad
Rapportering Generaliserade emissionsfaktorer (EF) tillämpade på aktivitetsfaktorer (AF) Direkta mätningar av utsläpp
Noggrannhet Lägre, baseras på genomsnitt Högre, platspecifik och i realtid
Kostnad Lägre, mindre resurskrävande Högre, kräver investering i teknik
Användningsområde Översiktliga uppskattningar, tidig analys Detaljerad koldioxidrapportering, efterlevnad, forskning

Regulatoriska aspekter på utsläpp av växthusgaser

Globala initiativ arbetar aktivt för att hantera påverkan av kraftiga växthusgaser inom industrisektorn. Detta är särskilt tydligt i fallet med metan, en växthusgas som är 80 gånger mer effektiv än koldioxid på att fånga upp värmestrålning under en 20-årsperiod. Program som Methane Pledge och OGMP 2.0 har lagt grunden för utvecklingen av regulatoriska ramverk över hela världen.

Inom Europeiska unionen markerar den 4 augusti 2024 en viktig milstolpe i regleringen av metanutsläpp från energi- och gruvindustrin. Direktiv EU/2024/1787 klargör att EU:s medlemsstater måste vidta avgörande åtgärder för att övervaka och hantera växthusgasutsläpp, med målet att förbättra förvaltningen av kol- och fossila bränsleresurser. Det övergripande målet är att upprätthålla åtagandena i Parisavtalet och bekämpa klimatförändringarna.

Tillsammans utgör våra tjänster den grundläggande plattformen för att uppnå efterlevnad av dessa initiativ och regelverk. Noggrann övervakning och mätning är de första kritiska stegen, vilket möjliggör tillförlitlig rapportering och verifiering av utsläppsdata.

Och det är här vi kommer in för att stödja er och era investerare!

Detektering och kartläggning av metangasutsläpp

Walkover-undersökningar och läcksökning

Systematiska undersökningar erbjuder stora fördelar i många sammanhang. Från att identifiera okända gasutsläppskällor på deponiytor eller komposteringsanläggningar till att upptäcka läckor under Leak Detection And Repair (LDAR)-aktiviteter på gasinfrastruktur och komponenter.

Dessa undersökningar möjliggör direkta observationer från våra operatörer och en bättre tolkning av möjliga utsläppskällor. Vi kan logga alla mätningar och kartlägga dem, så att ni kan använda våra rapporter för att förbättra er mätbaserade utsläppsinventering och underhålla utrustningen på er anläggning.

UAV-baserad läcksökning och kartläggning av gasutsläpp

Drönarbaserad utsläppskartläggning minskar avsevärt både tid och arbetsinsats som krävs för insamling av gasdata. Genom att utrusta UAV:er med sensorer som kan detektera gaskoncentrationer på ppm- och ppb-nivå kan vi lokalisera utsläppspunkter och skapa georefererade koncentrationskartor för att identifiera potentiella utsläppskällor.

Det är viktigt att förstå att detektering och kartläggning inte är detsamma som kvantifiering av utsläpp. Var försiktiga när ni diskuterar dessa funktioner med andra tjänsteleverantörer – se till att de fullt ut förstår skillnaden mellan kartläggning och kvantifiering innan de presenterar sina drönare och sensorer. Innan ni blir experter på drönarbaserade undersökningar måste ni veta vad ni mäter!

Ibland är drönare helt enkelt inte den bästa lösningen för att undersöka gasutsläpp. Beroende på den precision och tillförlitlighet som krävs för ert projekt samt de platsspecifika förhållandena kan vi arbeta flexibelt med flera olika sensorer och nyttolaster.

I Europa finns det för närvarande två primära standarder för mätning av diffusa VOC-utsläpp inom gasindustrin: EN 15446 och EN 17628. Dock har de nya EU-metanreglerna betonat behovet av specifika standarder för kvantifiering av metanutsläpp, vilka fortfarande är under utveckling.

Motsvarar facklingen era prestandakrav?

UAV-baserade mätningar av förbränningsprocessen

Mätning av facklingsverkningsgrad inom industrier som biogas, avloppsrening eller naturgasproduktion och -distribution är avgörande eftersom det ger värdefulla insikter om miljöpåverkan, regulatorisk efterlevnad, resursförvaltning och driftsäkerhet. Effektiva facklingssystem vid biogasanläggningar eller gaskompressorstationer minimerar utsläpp av föroreningar och växthusgaser till atmosfären, vilket minskar luftföroreningar och industrins bidrag till klimatförändringarna genom avsiktlig eller oavsiktlig fackling eller ventilering.

Hur mäter vi oförbränd metan?

Kvoten mellan metan och koldioxid mäts i atmosfären inom gasplymen med hjälp av en UAV-plattform och en högprecisionsgassensor. För varje mätning klassificeras kvoterna för att identifiera utsläppskällor (läckor, avgaser, externa källor etc.) och kan användas tillsammans med er ingående gaskomposition för att beräkna Destruction Removal Efficiency (DRE), det vill säga hur effektivt en fackla eliminerar metan vid er anläggning.

Är ni tillverkare av facklingssystem eller leverantörer av gasinstallationer till biogasanläggningar eller deponier? Vi kan hjälpa er att verifiera förbränningsgrad i enlighet med ISO 22580:2021.

Teknisk specifikation

Kvantifieringsgräns (LOQ)CO2 och CH4<0,1 kg∙h-1
Detektionsgräns (LOD)

CH4<0,9 ppb vid 1Hz

CO2<350 ppb vid 1Hz

Osäkerhet vid 95% konfidensintervall (över 10st mätningar)±10-15%
Approved by
Alessandro Sarno

Alessandro Sarno runs ReSource Sverige AB as CEO and Co-founder. The company provides environmental monitoring solutions and consultancy within energy and waste management sectors. With a background from Lund University, he spearheads the application of innovative technologies like digital data platforms and drone-based methane monitoring. His versatile approach and commitment to transparency drive the company's expansion of data-driven environmental services across Sweden and Europe.

cog linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram